DIETA W CHOROBIE


Wiele chorób, np. wątroby, nerek czy też stany gorączkowe towarzyszące chorobom wymagają komponowania i przygotowania posiłków według odpowiednich zaleceń dietetycznych. Dieta stanowi ważny element w procesie leczenia wielu zaburzeń funkcjonowania organizmu. Przykładem może być celiakia, w której efekty leczenia zależą w dużej mierze od zachowania pacjenta. Przestrzeganie odpowiednich zaleceń żywieniowych zapewnić może zarówno prawidłowy rozwój fizyczny jak też psychiczny chorego.

Odpowiedz na następujące zadania konkursowe:

Celiakia to choroba związana z nietolerancją glutenu.

  1. Spośród niżej wymienionych składników pokarmowych wybierz te, które nie mogą znaleźć się w diecie osoby chorej na celiakię: fasola, pszenica, żyto, kukurydza, gryka, soja, orkisz, pszenżyto, jęczmień, owies, groch, proso.
  2. Wyjaśnij dlaczego osoba chora na celiakię nie może spożywać barszczu przygotowanego na kwasie buraczanym ani jeść zupy typu żurek.



pieczywo


Autor pytania konkursowego:  mgr Agnieszka Osipowicz

Odpowiedzi należy przesłać na adres: biologia@nowodworek.krakow.pl
do dnia 21.11.2014 (włącznie).

Termin nadsyłania odpowiedzi na konkurs numer 1 upłynął.

Oto prawidłowe odpowiedzi:

Zadanie nr 1

W diecie osoby chorej na celiakię nie mogą znaleźć się: pszenica, orkisz (dzika odmiana pszenicy), pszenżyto, żyto, jęczmień, owies.

Zadanie nr 2

Do przygotowania kwasu buraczanego oprócz buraków dodaje się skórkę razowego chleba. Żur przygotowuje się m.in. z mąki żytniej i skórki razowego chleba. Mąka żytnia i razowy chleb zawierają gluten, a więc potrawy te nie są wskazane dla chorych na celiakię.

Źródło: Rujner Jolanta, Cichańska A. Barbara „Dieta bezglutenowa i bezmleczna dla dzieci i dorosłych” Wydawnictwo Lekarskie PZWL


Nagrody otrzymali:
bieżący numer czasopisma "Wszechświat"

  • Ewelina Pocielej z klasy I E
archiwalny numer czasopisma "Wszechświat"
  • Adrianna Pyrek z klasy I C
  • Adam Putaj z klasy III D
  • Franciszek Szpila z klasy II D
Gratulujemy.