DIETA W CHOROBIE
Wiele chorób, np. wątroby, nerek czy też stany gorączkowe towarzyszące chorobom wymagają komponowania i przygotowania posiłków według
odpowiednich zaleceń dietetycznych. Dieta stanowi ważny element w procesie leczenia wielu zaburzeń funkcjonowania organizmu.
Przykładem może być celiakia, w której efekty leczenia zależą w dużej mierze od zachowania pacjenta.
Przestrzeganie odpowiednich zaleceń żywieniowych zapewnić może zarówno prawidłowy rozwój fizyczny jak też psychiczny chorego.
Odpowiedz na następujące zadania konkursowe:
Celiakia to choroba związana z nietolerancją glutenu.
- Spośród niżej wymienionych składników pokarmowych wybierz te, które nie mogą znaleźć się w diecie osoby chorej na celiakię: fasola, pszenica, żyto, kukurydza, gryka, soja, orkisz, pszenżyto, jęczmień, owies, groch, proso.
- Wyjaśnij dlaczego osoba chora na celiakię nie może spożywać barszczu przygotowanego na kwasie buraczanym ani jeść zupy typu żurek.
Autor pytania konkursowego: mgr Agnieszka Osipowicz
Odpowiedzi należy przesłać na adres: biologia@nowodworek.krakow.pl
do dnia 21.11.2014 (włącznie).
Termin nadsyłania odpowiedzi na konkurs numer 1 upłynął.
Oto prawidłowe odpowiedzi:
Zadanie nr 1
W diecie osoby chorej na celiakię nie mogą znaleźć się: pszenica, orkisz (dzika odmiana pszenicy), pszenżyto, żyto, jęczmień, owies.
Zadanie nr 2
Do przygotowania kwasu buraczanego oprócz buraków dodaje się skórkę razowego chleba. Żur przygotowuje się m.in. z mąki żytniej i skórki razowego chleba. Mąka żytnia i razowy chleb zawierają gluten, a więc potrawy te nie są wskazane dla chorych na celiakię.
Źródło: Rujner Jolanta, Cichańska A. Barbara „Dieta bezglutenowa i bezmleczna dla dzieci i dorosłych” Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Nagrody otrzymali:
bieżący numer czasopisma "Wszechświat"
- Ewelina Pocielej z klasy I E
- Adrianna Pyrek z klasy I C
- Adam Putaj z klasy III D
- Franciszek Szpila z klasy II D