WITAMINY A ZDROWIE
Przeczytaj niżej zamieszczony tekst dotyczący związku chemicznego, który pełni ważne funkcje regulacyjne w organizmie człowieka. Napisz nazwę tego związku.
Najbogatszymi naturalnymi źródłami tego związku są m.in. sałata, kapusta, buraki.
Jest mi. in. kofaktorem enzymów biosyntezy DNA i RNA.
Zapotrzebowanie na ten składnik wzrasta gwałtownie w okresie szybkiego wzrostu zarodka.
Niedobór tego związku u matki jest niebezpieczny dla dziecka już na etapie rozwoju zarodkowego i wpływa na powstawanie wad cewy nerwowej (NTD - neural tube defects). Między 15 tym a 28 dniem od zapłodnienia może powstać bezmózgowie (wada letalna), przepuklina mózgu i rdzenia kręgowego. W czasie ciąży następuje wzrost zapotrzebowania na tę witaminę w wyniku zmniejszonego wchłaniania, nasilenia rozpadu i wydalania w moczu oraz także zużycia przez płód. Obecnie kobietom planującym ciążę zaleca się suplementację tego związku.
Badania epidemiologiczne osób dorosłych wykazały m.in. że zmniejszona podaż tej witaminy w pożywieniu jest związana ze zwiększonym ryzykiem raka okrężnicy i odbytnicy.
Wyizolowany z drożdży oraz szpinaku nazywany był początkowo czynnikiem „Wills” lub witaminą B9.
Odpowiedzi należy przesłać na adres: biologia@nowodworek.krakow.pl
do dnia 23.03.2015 (włącznie).
Termin nadsyłania odpowiedzi na konkurs numer 2 upłynął.
Związek o którym mowa w zadaniu konkursowym to: kwas foliowy.
Źródło: red. nauk. Grzymisławski Marian, Gawęcki Jan, "Żywienie człowieka zdrowego i chorego", tom 2, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012
Nagrody otrzymali:
bieżący numer czasopisma "Wszechświat"
- Adam Putaj z klasy III D
- Karolina Rzeźniewska z klasy I C
- Magdalena Leśniewska z klasy I D
- Izabella Owsianka z klasy III C
- Agnieszka Potera z klasy III D